lördag 2 januari 2010

Möte i Köpenhamn 17 dec. med Latinamerikanska politiker

Torsdagen 17 december 2009 åkte vi några kamrater från Helsingborg från Miljöförbundet Jordens Vänner och från Enhetsgruppen till Köpenhamn för att delta i ett mycket intressant möte i samband med FN:s klimatkonferens. Vi var uppskattningsvis mellan 1000 och 2000 personer i publiken. Utöver tal av en fackföreningsaktivist, en del sång och musik blev det tal av fyra latinamerikanska politiker: en av Kubas vicepresidenter, Nicaraguas utrikesminister och två presidenter: Evo Morales från Bolivia och Hugo Chávez från Venezuela.

Speciellt intressant var det förslag till "referéndum mundial" - global folkomröstning, som Evo Morales berättade om och hade lagt fram på FN:s klimatkonferens. Eftersom alla människor i världen berörs av klimathotet borde alla få delta i en folkomröstning i fem punkter. Jag har ännu inte sett förslaget i skrift utan hört det på spanska och i översättning till danska. Jag uppfattade de 5 punkterna i förslaget ungefär som följande:
1) All produktion och annan verksamhet måste underordna sig naturens begränsningar.
2) Slå fast att orsaken till klimatförändringar är de ekonomiska vinstintressena.
3) Utsläppen måste begränsas så inte jordens medeltemperatur stiger mer än 1 grad.
4) Alla krigsutgifter måste överföras till klimatåtgärder.
5) En internationell domstol skall inrättas, där de som förstör jorden skall dömas.
Jag tycker det är ett utmärkt förslag, men jag har ännu inte hört eller läst något om det i något massmedium. Typiskt dålig nyhetsförmedling i våra massmedier.

Stig Broqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar